×

Informujemy, że trwa nabór zimowy na rok akademicki 2023/2024.

Rekrutacja trwa do 29.02.2024.

 

 

 

Biblioteka

Tel./fax +48 61 871 15 45
email: biblioteka@wshig.poznan.pl

Godziny pracy biblioteki
  • Poniedziałek zamknięta
  • Wtorek 8.00 - 13.30
  • Środa 13.30 - 17.00
  • Czwartek 9.00 - 17.00
  • Piątek zamknięta
  • Sobota zamknięta
Zasady korzystania z zasobów bibliotecznych w czasie pandemii

Informujemy, że istnieje możliwość wypożyczania publikacji z biblioteki na następujących warunkach:

  • Wyszukanie w katalogu on-line– https://poznan-wshig.sowa.pl/ wydawnictw z biblioteki
  • Przesłanie mailowo wybranych pozycji (autor, tytuł) na adres biblioteki -biblioteka@wshig.poznan.pll
  • Zgłoszenie wcześniej mailowo lub telefonicznie proponowany termin wizyty i odbiór wydawnictw. Po otrzymaniu potwierdzenia można się zgłosić we wskazanym terminie;
  • Proszę o zabranie ze sobą karty bibliotecznej, jak również legitymacji studenta;
  • Podczas wizyty w Bibliotece należy spełnić wszystkie zasady związane z zachowaniem bezpieczeństwa dot. „Koronawirusa” – maseczka ochronna, zachowanie odległości, etc.
O bibliotece
  • Zbiory umieszczone na regałach alfabetycznie wg dziedzin nauki z wolnym dostępem do półek.
  • Wielkość księgozbioru ponad 18 000 woluminów
  • Czasopisma fachowe: 135 tytułów, w tym 5 zagranicznych. Ilość tytułów czasopism bieżących 47.
  • Księgozbiór obejmuje głównie takie dziedziny jak: turystyka, rekreacja, hotelarstwo, gastronomia, technologia żywności i żywienie, ekonomia, logistyka, marketing, rachunkowość, zarządzanie, informatyka, języki obce
  • Program informatyczny: Zintegrowany system zarządzania biblioteką SowaSQL Premium
  • Biblioteka jest przystosowana dla osób niepełnosprawnych.
Pracownicy
  • Jolanta Sokalska
Przydatne linki

Czasopisma – zawartość dostępna po zalogowaniu:

  • EBSCO Bazy czasopism dostępne na platformie – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
  • Food Forum – czasopismo eksperckie o zdrowym odżywianiu – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
  • Hotelarz – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
  • Restauracja – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)

Czasopisma – wolny dostęp

  • Nowości Gastronomiczne – czasopismo restauratorów i profesjonalistów branży gastronomicznej. Zasięg czasopisma: II-III 2018 – przejdź do zasobu
  • Polish Food – anglojęzyczny kwartalnik wydawany przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zasięg czasopisma: od 2013 r.przejdź do zasobu
  • Poradnik Restauratora – ogólnopolski miesięcznik branżowy dla gastronomii. Zasięg czasopisma: od 2008 r. – przejdź do zasobu
  • Sweets & Coffee – czasopismo branży kawiarni, cukierni, lodziarni i piekarni. Zasięg czasopisma: od II-III 2018 – przejdź do zasobu
  • Szef Kuchni – magazyn branży gastronomicznej. Zasięg czasopisma: bieżący numer. – przejdź do zasobu
  • Świat Hoteli – czasopismo hotelarzy. Zasięg czasopisma: od II-III 2018 – przejdź do zasobu
  • Wiadomości Turystyczne – pismo branżowe pracowników turystyki – przejdź do zasobu

Biblioteki:

Inne:

 

Kontakt
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu

ul. Nieszawska 13C
61-021 Poznań

tel. +48 61 87 11 530
tel. +48 61 87 11 532