Biblioteka
Tel./fax +48 61 871 15 45
email: biblioteka@wshig.poznan.pl
Godziny pracy biblioteki
- Poniedziałek zamknięta
- Wtorek 9.00 - 15.00
- Środa 9.00 - 15.00
- Czwartek 9.00 - 17.00
- Piątek zamknięta
- Sobota zamknięta
Zasady korzystania z zasobów bibliotecznych w czasie pandemii
Informujemy, że istnieje możliwość wypożyczania publikacji z biblioteki na następujących warunkach:
- Wyszukanie w katalogu on-line– https://poznan-wshig.sowa.pl/ wydawnictw z biblioteki
- Przesłanie mailowo wybranych pozycji (autor, tytuł) na adres biblioteki -biblioteka@wshig.poznan.pll
- Zgłoszenie wcześniej mailowo lub telefonicznie proponowany termin wizyty i odbiór wydawnictw. Po otrzymaniu potwierdzenia można się zgłosić we wskazanym terminie;
- Proszę o zabranie ze sobą karty bibliotecznej, jak również legitymacji studenta;
- Podczas wizyty w Bibliotece należy spełnić wszystkie zasady związane z zachowaniem bezpieczeństwa dot. „Koronawirusa” – maseczka ochronna, zachowanie odległości, etc.
O bibliotece
- Zbiory umieszczone na regałach alfabetycznie wg dziedzin nauki z wolnym dostępem do półek.
- Wielkość księgozbioru ponad 18 000 woluminów
- Czasopisma fachowe: 135 tytułów, w tym 5 zagranicznych. Ilość tytułów czasopism bieżących 47.
- Księgozbiór obejmuje głównie takie dziedziny jak: turystyka, rekreacja, hotelarstwo, gastronomia, technologia żywności i żywienie, ekonomia, logistyka, marketing, rachunkowość, zarządzanie, informatyka, języki obce
- Program informatyczny: Zintegrowany system zarządzania biblioteką SowaSQL Premium
- Biblioteka jest przystosowana dla osób niepełnosprawnych.
Pracownicy
- Jolanta Sokalska
Przydatne linki
Czasopisma – zawartość dostępna po zalogowaniu:
- EBSCO Bazy czasopism dostępne na platformie – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
- Food Forum – czasopismo eksperckie o zdrowym odżywianiu – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
- Hotelarz – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
- Restauracja – przejdź do zasobu (Login i hasło do pobrania w Bibliotece WSHiG)
Czasopisma – wolny dostęp
- Nowości Gastronomiczne – czasopismo restauratorów i profesjonalistów branży gastronomicznej. Zasięg czasopisma: II-III 2018 – przejdź do zasobu
- Polish Food – anglojęzyczny kwartalnik wydawany przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zasięg czasopisma: od 2013 r.przejdź do zasobu
- Poradnik Restauratora – ogólnopolski miesięcznik branżowy dla gastronomii. Zasięg czasopisma: od 2008 r. – przejdź do zasobu
- Sweets & Coffee – czasopismo branży kawiarni, cukierni, lodziarni i piekarni. Zasięg czasopisma: od II-III 2018 – przejdź do zasobu
- Szef Kuchni – magazyn branży gastronomicznej. Zasięg czasopisma: bieżący numer. – przejdź do zasobu
- Świat Hoteli – czasopismo hotelarzy. Zasięg czasopisma: od II-III 2018 – przejdź do zasobu
- Wiadomości Turystyczne – pismo branżowe pracowników turystyki – przejdź do zasobu
Biblioteki:
- Katalog on-line Biblioteki WSHiG – przejdź do zasobu
- Katalogi Biblioteki Narodowej – przejdź do zasobu
- NUKAT – Katalog centralny zbiorów polskich bibliotek naukowych i akademickich – przejdź do zasobu
- KaRo – Katalog Rozproszony Bibliotek Polskich – przejdź do zasobu
- Katalog Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu – przejdź do zasobu
- Katalog Biblioteki Raczyńskich w Poznaniu – przejdź do zasobu
- Katalogi Biblioteki Wojewódzkiej w Poznaniu – przejdź do zasobu
- Katalogi Biblioteki Kórnickiej – przejdź do zasobu
- Katalog on-line Biblioteki WSUS – przejdź do zasobu
- Biblioteka Regensburg – Biblioteka czasopism elektronicznych (ok. 27 tys. tytułów), z których 1/3 dostępna jest w pełnym tekście dla każdego – przejdź do zasobu
- Federacja Bibliotek Cyfrowych – przejdź do zasobu
- Czytelnia on-line ibuk.pl – przejdź do zasobu
- World Digital Library – Międzynarodowa biblioteka cyfrowa – przejdź do zasobu
- EUROPEANA – Agregator treści Europejskich Bibliotek Cyfrowych – przejdź do zasobu
- Wirtualna Biblioteka Nauki – przejdź do zasobu
- Biblioteka Wirtualna „Academica” – przejdź do zasobu
Inne:
- Internetowy System Aktów Prawnych – przejdź do zasobu
- Encyklopedia Zarządzania – przejdź do zasobu
Kontakt
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
ul. Nieszawska 13C
61-021 Poznań
tel. +48 61 87 11 530
tel. +48 61 87 11 532